Dynamika sociální hierarchie koní v polodivokém chovu v dlouhodobém kontextu - Hořejší, Eva (Jihočeská univerzita, 2023)
Sociální hierarchie je u koní důležitým způsobem redukce vzájemné agrese. Cílem této práce byla analýza stability sociální hierarchie dvou polodivokých stád koní plemene Exmoor pony v rámci dlouhodobého výzkumu, probíhajícího od roku 2016. V této práci byla zjišťována také linearita sociální hierarchie a korelace umístění koní s věkem i s ohledem na pohlaví a také vliv maternálního efektu na hříbě.
Dynamics of the social hierarchy of horses in semi-wild conditions in a long-term context
Keywords: koně; sociální hierarchie; dynamika; sociální interakce; dlouhodobý kontext; polodivoký chov; horses; social hierarchy; dynamics; interactions; long-term context; semi-wild breeding