Odlišnosti v ošetřovatelské péči o pacienty po totální endoprotéze kolene a kyčle z pohledu sestry - Luňáčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Totální endoprotéza (TEP) kolene a kyčle je jedna z nejčastějších operací v ortopedické praxi. Z pohledu ortopedické sestry je ošetřovatelská péče o tyto pacienty velice náročná a má svá přesně stanovená specifika. Indikace k TEP kolene a kyčle se v současné době vyskytují častěji než dříve. Důvodem je větší zatížení nosných kloubů, alarmující nárůst obezity, artrotické změny na kloubech atd. Operační výkon obnoví mobilitu a soběstačnost pacienta. Pro pacienty a sestry je též velmi důležitá spolupráce s fyzioterapeutem. Sestry na ortopedickém oddělení přebírají veškerou ošetřovatelskou péči, a proto by měly mít základní vědomosti o specifikách ošetřovatelské péče o tyto pacienty, a to jak s TEP kolenního tak i TEP kyčelního kloubu. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou část a empirickou část. Teoretická část je zaměřena na anatomii kolenního a kyčelního kloubu, historii TEP, typy TEP a jejich indikace a kontraindikace. Dále se zaobírá ošetřovatelskou péčí o tyto pacienty. Empirická část zahrnuje výzkumné šetření. Cílem práce bylo zjistit odlišnosti v ošetřovatelské péči u pacientů po totální endoprotéze kolene a kyčle, dále zjistit, zda sestry znají odlišnosti v ošetřovatelské péči o pacienty po TEP kolene a kyčle. K těmto cílům byly stanoveny tři výzkumné otázky. 1. Jaké jsou odlišnosti v ošetřovatelské péči o pacienta po totální endoprotéze kolene a kyčle? 2. V jakých oblastech ošetřovatelské péče udávají sestry rozdílnost? 3. V jakých oblastech ošetřovatelské péče u pacientů po totální endoprotéze kolene a kyčle mají sestry největší problémy? Ke zpracování bakalářské práce bylo použito kvalitativní výzkumné šetření. Metody a techniky sběru dat byly polostrukturované rozhovory a zúčastněné pozorování. Výzkumné šetření bylo realizováno pouze na jednom nemocničním ortopedickém oddělení. Šetření bylo anonymní, rozhovory a pozorování probíhalo v časovém úseku od 8. 4. 2016 do 31. 5. 2016. Ke sběru dat byl použit polostrukturovaný rozhovor. Sestrám v něm bylo položeno 14 otázek (Příloha 1), které byly v průběhu rozhovoru doplňovány o další podotázky. Výsledky jednotlivých rozhovorů nadále byly pro přehlednost zpracovány do kategorizačních skupin. Jako další technika sběru dat byla použita metoda zúčastněného pozorování. Do předem připraveného pozorovacího archu (Příloha 2) byla průběžně vypozorovaná fakta zaznamenávána. Pozorovány byly stejné sestry, se kterými probíhal rozhovor. Z výzkumného šetření vyplynulo, že péče o pacienta s TEP kolene a TEP kyčle se v zásadě neliší. Odlišnosti nalézáme pouze v polohování pacienta, používání kompenzačních pomůcek a následné rehabilitační péči. Sestry uvádějí rozdílnost především v prevenci vzniku komplikací, v polohování a následné rehabilitační péči. V oblasti ošetřovatelské péče se nejčastější problémy vyskytují při manipulaci s pacientem. Sestry nemají jasnou představu o tom, kdo a jakým způsobem poskytuje pacientovi informace před plánovaným výkonem. Tato bakalářská práce byla psána tak, aby přinesla základní přehled o odlišnostech v ošetřovatelské péči a mohla být použita jako informační materiál pro již zkušené nebo začínající sestry na ortopedickém oddělení. Jako praktický výstup této bakalářské práce je návrh na oborový seminář, zaměřený na problematiku odlišnosti v ošetřovatelské péči o pacienty po TEP kolenního a kyčelního kloubu, který přikládám jako přílohu (Příloha 3).
Differences in the patient care after a complete knee and hip replacement from the nurse's point of view
Keywords: Náhrada kyčelního kloubu; náhrada kolenního kloubu; ošetřování; rehabilitace; ortopedie; ortopedické ošetřovatelství; klouby.; Total knee replacement; total hip replacement; patient care; rehabilitation; orthopedics; orthopedic care; joints.