Stanovení pozičního chování savců se zaměřením na magnetické pole Země - Folejtarová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
V současné době je velká pozornost věnována magnetorecepci, neboli schopnosti živočichů vnímat magnetické pole Země. Právě s tímto objevem souvisí poziční chování zvířat (magnetický alignment) v magnetickém poli a světový fenomén ,,magnetického skotu". Magnetický alignment je spontánní (vrozené) chování, kdy se zvíře svou tělní osou staví do pozice sever jih nebo východ západ. Většina studií prokázala severo jižní směrovou preferenci. Tato práce přispívá k osvětlení pozičního chování skotu během denního cyklu. Studie je založena na odlišném sběru dat a je zaměřena na jednotlivce ve stádě. Jedinci byli fotografováni v daném směru v hodinových intervalech. Na základě toho byla u 26 jedinců skotu ze tří různých stád určena směrová preference. Zvířata se orientovala převážně východním nebo západním směrem. Statisticky průkazné výsledky byly získány také v několika případech severo jižní směrové preference. Diskutovány jsou zde i podmínky prostředí, které mohou konečný výsledek ovlivnit. U neprůkazných výsledků byli jedinci pravděpodobně rozdílně motivováni přechodně důležitějšími lokálními stimuly.
Assessment of magnetic alignment of mammals, focusing on the Earth's magnetic field
Keywords: magnetorecepce; magnetický alignment; skot; orientace; magnetoreception; magnetic alignment; cattle; orientation