Nutraceutika a jejich zdravotní význam. Metaanalytická studie. - Marková Chocholová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o nutraceutických produktech a o jejich pozitivním významu na lidský organismus. Klade velký důraz na prastaré fermentační technologie, pomocí kterých vznikají pro dnešní dobu nezbytné potravní produkty. Právě tyto fermentované produkty, tedy nutraceutika, obsahují živé mikrobiální kultury probiotika, a dále prebiotika a synbiotika. Uspokojí nároky současného konzumenta v dnešním 21. století a zároveň mají pozitivní a léčivé účinky na lidský organismus. Příznivě působí na mikroflóru trávicího traktu a na gastrointestinální systém, a na imunitu a obecně obranyschopnost člověka. Bakalářská práce uvádí přehled projektů, které byly zahájeny a provedeny v letech 2006 až 2011, a které tyto poznatky o nutraceutických produktech potvrzují.
The nutraceutic of food and their healthy significance. Metaanalytic study.
Keywords: Nutraceutika; probiotika; prebiotika; synbiotika; fermentační technologie.; Nutraceuticals; probiotics; prebiotics; synbiotics; fermentation technology.