Struktura nákladů v podniku s ohledem na specifika v zemědělství - Daňhelová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je zhodnotit význam sledování, klasifikace a evidence nákladů v podniku se zohledněním specifik v zemědělství, posoudit možnosti analýzy nákladů ve vztahu k výsledkům hospodaření podniku. V teoretické části práce je největší důraz kladen na ukazatele rentability a aplikaci zvolených metod ve vybraném zemědělském podniku STAGRA s. r. o. V praktické části je charakterizován vybraný již zmíněný zemědělský podnik, jeho náklady, výnosy, hospodářský výsledek a dotace podniku za 5 let. Dále je proveden rozbor nákladovosti, podle zvoleného vzorce, také jsou vypočítány ukazatele rentability a následně zhodnoceny. Pro přehlednost celé analýzy byl použit pyramidový rozklad rentability vlastního kapitálu za roky 2011 a 2012.
The cost structure of the company with regard to specifics in agriculture
Keywords: náklady; výnosy; výsledek hospodaření; rentabilita; costs; profits; result of economic activity; rentability