Působení nových náboženských a obdobných společenstev na území ČR; jejich nebezpečí pro společnost, formy trestné činnosti. - Hruška, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2008)
V této bakalářské práci se pokusím určit u vybraných druhů nových náboženských a obdobných společenstev míru jejich protispolečenského působení podle naznačené škály, určit nejčastější formy a způsoby trestné činnosti páchané jejich stoupenci, specifika v metodách jejich získávání, popsat základní typické symptomy závislosti, sankce vůči odpadlíkům, jakož i metody a formy pomoci odpadlíkům při resocializaci, včetně prevence a naznačit možné změny právního systému umožňující lépe postihovat protispolečenské působení těchto organizací a to, jak z odborné literatury, ale i na základě vlastních zkušeností při setkání s některými ze stoupenců těchto celků a provedených šetření uvnitř vybraných organizací
The work of religious and suchlike association in the territory of the Vzdech Republic, theirs Langer to society, wals of criminal activities.