Cech bednářský, kolářský, kovářský a truhlářský Netolice (1555 - 1888) - Langová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce Cech bednářský, kolářský, kovářský a truhlářský Netolice (1555 - 1888) se zabývá spojeným cechem uvedených řemesel v Netolicích, jeho vývojem. V úvodu je čtenář seznámen s tématem práce, archivními prameny a literaturou, která byla využita při zpracovávání práce. Samotná práce je potom členěna do pěti kapitol. První se zabývá historickým vývojem Netolic. Druhá popisuje vývoj řemeslné výroby. Třetí se konkrétněji zaměřuje na vznik a vývoj cechů, jejich strukturu až do jejich zrušení v roce 1859. Čtvrtá kapitola popisuje, kdy vznikaly cechy v Netolicích. Pátá kapitola se zaměřuje právě na cech bednářský, kolářský, kovářský a truhlářský, popis dochovaných písemností cechu, zvláště je věnována pozornost zachovaným artikulím, vývoji členství v cechu na základě normativních písemností a popisu tohoto vývoje podle přehledných tabulek. Závěr shrnuje získané poznatky o uvedeném cechu. Na konci práce se nachází seznam použitých pramenů a literatury. Součástí práce jsou také přílohy, které obsahují edici cechovních artikulí, tabulky a grafy, ukázky písma a pečetidel cechu.
Cooper, wheelwright, blacksmith and joiner guild, Netolice (1555 - 1888)
Keywords: cech; řemeslo; Netolice; guild; craft; Netolice