Možnosti regulace výskytu Heřmánkovce přímořského - Bečvář, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2009)
V diplomové práci se pojednává o vytrvalém plevelu Heřmánkovci přímořském, který se u nás začal rozšiřovat s postupným přecházením některých podniků na technologii obdělávání pozemků různými metodami minimalizace. V některých jeho oblastech je jeho výskyt zvlášť vysoký. V této práci je popsána biologie a morfologie Heřmánkovce, mechanismy jeho šíření a na základě těchto poznatků je diskutován problém zaplevelenosti. Jsou zde popsány různé metody regulace a to jak mechanické, tak chemické a jejich následné ekonomické vyhodnocení a porovnání. Mimo to se publikace snaží objasnit, proč je tlak tohoto plevele na kulturní plodiny tak vysoký, proč je v porostu tak úspěšný z hlediska konkurenčních vztahů a jaké k tomu využívá prostředky. Z pokusů, které byly provedeny, jako např. v Klukách na Písecku, se zjišťoval vliv působení herbicidů na regulaci zaplevelení a následně byla přijata opatření k potlačení plevele.
Regulation ways of Scentless weed apperance
Keywords: plevel; regulace; herbicidy; weed; regulation; herbicides