Básnická tvorba Viktora Fischla - Štumpfová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Následující diplomová práce je zaměřena na básnické dílo Viktora Fischla. Diplomová práce se mimo jiné zaměřuje na téma, zda a jakým způsobem se v básních proměňuje pohled lyrického subjektu na prožívanou skutečnost. Dále se práce zabývá formováním samotné poetiky Viktora Fischla v souvislosti s dobovým děním a myšlením. Aby zobrazení básnické tvorby autora bylo úplné, bylo nutné zabývat se nejen sbírkami, které vyšly knižně, ale také dílem dostupným pouze v rukopisech (příp. strojopisech) ve fondu Viktora Fischla v Památníku národního písemnictví v Praze. Diplomová práce metodologicky vychází z pojetí fikčních světů Miroslava Červenky, který ve své knize Fikční světy lyriky mimo jiné popisuje vztah aktuálního světa a fikčního světa v lyrice. O fikci a fikčních světech bylo smýšleno pouze ve spojení s narativním příběhem. Nicméně také v lyrice je nutné uvažovat o fikčních světech a Červenka dokazuje, že vztah reality s fikčním světem je v lyrické básni mnohdy bližší než je tomu v narativu. Z důvodu přehlednosti je v této diplomové práci básnické dílo Viktora Fischla rozděleno na několik částí. Každá z částí se věnuje určitému okruhu básnické tvorby tohoto autora. Sbírky či básnické cykly byly do jednotlivých kapitol přiděleny podle doby, ve které byly dopsány. První interpretační kapitola práce je zaměřena na samotné dílo, nejranější tvorbu Viktora Fischla, tedy dílo z období let 1928-1929. Další kapitola se zabývá tvorbou 30. let. Třetí významný oddíl tvoří exilová poezie z doby pobytu autora ve Velké Británii v období druhé světové války. Další kapitoly se věnují poválečné autorově tvorbě, tvorbě z let 50. a také pozdnímu básnickému dílu Viktora Fischla. Poslední kapitola práce se věnuje drobnějším básním a určitým zlomkům, které nejsou zařazeny do básnických sbírek.
Poetry of Viktor Fischl
Keywords: básnické dílo; Viktor Fischl; lyrický subjekt; poetry work; Viktor Fischl; lyrical subject