Nebezpečí importované nákazy způsobené bakterií Neisseria meningitidis - Vlasová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce s názvem Nebezpečí importované nákazy způsobené bakterií Neisseria meningitidis se zabývá nebezpečím plynoucí z importu vysoce nakažlivé nákazy způsobené touto bakterií. Rod Neisseria se v lidském organismu běžně vyskytuje jako přirozené osídlení orofaryngu. Pouze dva druhy jsou pro člověka patogenní a jedním z nich je Neisseria meningitidis. Způsobuje meningokokovou meningitidu, což je onemocnění centrální nervové soustavy vyznačující se zánětem mozkových blan. Toto onemocnění se v České republice vyskytuje pouze sporadicky i když v minulosti proběhlo několik epidemií. Celosvětově se výskyt meningitidy liší podle hygienických a zdravotnických podmínek oblasti. V současné době je největší počet nakažených hlášen ze zemí subsaharské Afriky, kde se výskyt pohybuje mezi endemickým až epidemickým. Se zvyšujícím se trendem cestování do zahraničních zemí, které ještě nedávno byly nedostupné se objevují nová rizika spojená s výskytem vysoce nakažlivých nákaz. Subsaharská Afrika je bezesporu jednou z těchto oblastí, proto by se při cestování měl dbát zřetel na možná cestovní očkování. V dnešní době je možné očkování proti všem nejběžnějším typům meningitidy vyjma typu B. Cílem této práce je kultivovat bakterii Neisseria meningitidis, stanovit citlivost na vhodná antibiotika a zjistit, zda je dostupné dostatečné množství těchto antibiotik v případě rozšíření meningokokové meningitidy. Dále bude v předkládané bakalářské práci popsán postup složek integrovaného záchranného systému ve spolupráci s krajskou hygienickou stanicí a dalšími orgány ochrany veřejné zdraví pro zastavení šíření meningokokové meningitidy.
Dangerous of imported plague caused by Neisseria meningitidis
Keywords: Antibiotikum; Importovaná nákaza; Integrovaný záchranný systém; Meningokoková meningitida; Vysoce nakažlivá nákaza; Antibiotic; Imported plague; Integrated Rescue System; Meningococcal meningitis; Highly contagious diseases