Zneužívání dávek nemocenského pojištění - Pouzarová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou zneužívání dávek nemocenského pojištění. Této tématice není obecně věnováno mnoho pozornosti, ale množství případů odhalených i prokázaných narůstá. Teoretická část je rozdělena do devíti podkapitol, ve kterých je osvětlen předmět sociálního zabezpečení a jeho koncepce v České republice s vysvětlením historického vývoje. Dále se teoretická část zabývá přímo nemocenským pojištěním a jednotlivými druhy dávek. V poslední podkapitole se věnuje mezinárodním organizacím v oblasti lidských a sociálních práv a pojednává krátce i o systému nemocenského pojištění v některých evropských zemích. Praktická část popisuje samotný výzkum, který byl prováděn strategií kvalitativního výzkumu technikou analýzy dokumentů. Výzkumný vzorek tvoří data a údaje za celou Českou republiku, v některých oblastech je zvlášť přihlédnuto k údajům za Jihočeský region. Výzkum poukazuje na skutečnosti a rizika plynoucí z neoprávněného čerpání ze sociálního systému. Tím může práce upozornit na závažnost dané problematiky a přispět tak k eliminaci těchto protiprávních skutků.
The Abusing of Sickness Benefits
Keywords: nemocenské pojištění; sociální zabezpečení; nemocenské dávky; zneužívání dávek; trestná oznámení; Health insurance; social security; health benefit; benefit abuse; accusation