EGYPT - Michnová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na Egypt, který byl ve starověku kolébkou jedné z prvních civilizací v dějinách lidstva. Lidé, kteří zde žili před tisíciletími, nám zanechali obrovské dědictví v oblasti umění, architektury a literatury. Z jejich moudrosti a předvídatelnosti je možno si mnohdy brát příklad i pro náš život v současné době. Egypt a jeho dávná minulost je téma natolik rozsáhlé, že se jím zabývá celý vědní obor zvaný Egyptologie. Možností a metod, jak dané téma rozpracovat, je nepřeberné množství. Ve své diplomové práci jsem se snažila rozpracovat toto široké téma, které jsem však nemohla zmapovat ve všech jeho aspektech a podobách. Nekladla jsem si za cíl seznámit žáky prostřednictvím daného projektu s detailním světem Egypta, ale pouze ukázat jednu z možných cest, jak by mohlo být toto téma rozpracováno pro potřeby výuky žáků 1. stupně ZŠ. Je velmi důležité podchytit zájem a zvídavost dnešních dětí o dané téma a zaujmout žáky natolik, aby se o historii Egypta zajímali navíc i v mimoškolních aktivitách.
EGYPT
Keywords: Egypt; historický vývoj; památky; umění; projekt