Postavení mladé generace na trhu práce po roce 2007 v České republice a Španělsku - Pravdíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá nezaměstnaností mladé generace ve dvou zvolených zemích EU, kterými jsou Česká republika a Španělsko. Hlavním cílem práce je analyzování postavení mladé generace na trhu práce ve zvolených státech EU a následná jejich komparace. Dílčím cílem je zhodnocení současně využívaných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, identifikování bariér uplatnění a navržení možných řešení nezaměstnanosti této cílové skupiny ve vybraných zemích. Analýza se zaměřuje nejen na celkovou míru nezaměstnanosti sledované věkové kategorie, ale také dochází ke sledování vývoje počtu nezaměstnaných dle typu vzdělání a pohlaví. V neposlední řadě jsou poskytnuty rovněž informace v souvislosti s mírou nezaměstnanosti v jednotlivých regionech soudržnosti NUTS 2 ve výše uvedených zemích. Sledované období je v rozmezí 2007 - 2017.
The position of the young generation on the labour market in the Czech Republic and Spain after 2007
Keywords: trh práce; mladá generace; nezaměstnanost; aktivní politika zaměstnanosti; regiony soudržnosti; ekonomická krize; labour market; young generation; unemployment; active employment policy; cohesion regions; economic crisis