Předsudky vůči pracovnicím v sexbyznysu u studujících pomáhající profese - Fleischmannová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo zjistit, jaké sociodemografické faktory ovlivňují předsudky vůči pracovnicím v sexbyznysu a identifikovat rozdíl mezi studujícími v sociální práci a ošetřovatelství. Výzkumná otázka: Jaké sociodemografické faktory nejčastěji ovlivňují předsudky vůči pracovnicím v sexbyznysu u studujících pomáhající profese. Hypotézy: Studenti oboru Ošetřovatelství vnímají pracovnice v sexbyznysu negativněji, neţ studenti oboru Sociální práce ve veřejné správě. Studenti prezenční formy studia vybraných pomáhajících oborů vnímají pracovnice v sexbyznysu negativněji, neţ studenti kombinované formy studia. Sběr dat byl realizován pomocí kvantitativní výzkumné strategie a metoda sběru dat byla provedená dotazováním na základě vlastního dotazníku. Výzkumný soubor tvořili studenti Zdravotně sociální fakulty v Českých Budějovicích, oboru Sociální práce ve veřejné správě a oboru Ošetřovatelství Všeobecná sestra. Získaná data byla zpracována pomocí popisné statistiky v programu MS Excel a testování hypotéz proběhlo v programu SPSS, metodou t-testu. Vlastnosti, které přisoudili respondenti pracovnici v sexbyznysu, byly vymezeny pomocí sémantického diferenciálu. Výzkum ukazuje, že studenti oboru Ošetřovatelství Všeobecná sestra, vnímají pracovnice v sexbyznysu negativněji, než studenti oboru Sociální práce ve veřejné správě. Ve druhé hypotéze je testováno, zda odlišná forma studia má vliv na vnímání pracovnic v sexbyznysu. Výzkum ukazuje, že studenti prezenčního studia vnímají pracovnice v sexbyznysu pozitivněji, než studenti kombinovaného studia. Výsledky výzkumu této bakalářské práce mohou sloužit jako zdroj informací pro veřejnost. Pro snížení výskytu předsudků, bych navrhovala více přednášek, kde budou studenti obeznámeni s profesí pracovnic v sexbyznysu a jejich důvody, proč dělají již zmíněné povolání.
Prejudices against workers in the sex business at students helping professions
Keywords: Prostituce; sexbyznys; předsudky; pomáhající profese; sociální práce; Prostitution; sexbyznys; prejudices; helping professions; social work