Osobnostní a sociodemografické charakteristiky drogově závislých v ústavní léčbě - Davidová, Klára (Jihočeská univerzita, 2007)
Výzkum osobnosti závislého, jak se shoduje mnoho psychologů a psychiatrů, není jednoduchý. Je spojen s řadou problémů, které vyplývají z toho, že je velmi obtížné vyzkoumat osobnostní rysy závislého jedince. Někteří vědci nahlížejí na závislost jako na sebedestruktivní a kompulzivní jednání. S přicházejícími vědomostmi o roli ustrojení osobnosti při vzniku závislosti, především u drogově závislých a závislých na alkoholu, většina vědců usoudila, že nelze jednoduše stanovit psychologické charakteristiky, vedoucí častěji k vytvoření závislosti. Shodují se ale na tom, že existují významné osobnostní rysy, které mohou ke vzniku závislosti přispět. Jedná se o: impulzivní chování, potíže v odkládání uspokojení, antisociální osobnost a touha po vyhledávání něčeho nového, vysoká nekonformnost kombinovaná se slabou cílevědomostí k výkonu hodnocenému společností, pocit sociálního odcizení a všeobecná tolerance k deviaci a pocit zvýšeného stresu. První díl teoretické části práce obsahuje definici drogy, rozdělení drog a drogovou závislost. Druhá část teoretické práce popisuje osobnostní rysy, osobnost závislého a empatii. Cíl práce spočívá ve zjištění některých osobnostních charakteristik u léčených drogově závislých osob. Výzkum byl proveden v psychiatrické léčebně Červený Dvůr, v ústavním zařízení pro drogově závislé a patologické hráče. Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření a byl předložen 41 respondentům, kteří byli v době výzkumu léčeni v Červeném Dvoře. Pro výzkumnou část práce bylo sestaveno šest hypotéz. H1: Klienti psychiatrické léčebny Červený Dvůr vykazují vyšší hladinu úzkostnosti ve srovnání s populačním průměrem. H2: Klienti psychiatrické léčebny Červený Dvůr vykazují větší variabilitu extroverze a introverze ve srovnání s populačním průměrem. H3: Klienti psychiatrické léčebny Červený Dvůr vykazují vyšší míru otevřenosti ke zkušenosti ve srovnání s populačním průměrem. H4: Klienti psychiatrické léčebny Červený Dvůr vykazují menší míru přívětivosti ve srovnání s populačním průměrem. H5: Klienti psychiatrické léčebny Červený Dvůr vykazují nižší míru stability ve srovnání s populačním průměrem. H6: Klienti psychiatrické léčebny Červený Dvůr vykazují nižší hladinu empatie ve srovnání s tabulkovými hodnotami odpovídající normě (IRI).
Personality and sociodemographic characteristics at drug users in institutional treatment
Keywords: Big Five; Droga; Drogová závislost; Osobnost; Ústavní léčba; Big Five; Drug; Drug Addiction; Personality; Institutional treatment