Roztroušená skleróza a její dopad na kvalitu života očima pacientů - Olišarová, Věra; Kováříková, Jana (Ambit Media, 2017)
Roztroušená skleróza je neurologickým onemocněním postihujícím nejčastěji mozek a míchu. Dle závažnosti klinického stavu ovlivňuje prakticky všechny stránky života pacientů. Různou měrou se promítá do fyzické, sociální, psychické i spirituální oblasti, neboť k jejím klinickým projevům patří poruchy hybnosti, svalové křeče, psychické potíže, ovlivnění řeči atd. Proto právě poznání dopadu RS na kvalitu života očima pacientů může vnést do poskytované ošetřovatelské péče nový rozměr. Cílem tohoto příspěvku je nastínit sestrám i ostatním zdravotnickým pracovníkům oblasti, které pacienti vnímají jako problematické, a které pro ně mohou být tíživé.
Impact of multiple sclerosis on quality of life through the eyes of patients
Keywords: Roztroušená skleróza – sestra – pacient – kvalita života; Multiple sclerosis – nurse – patient – quality of life