Statistické zpracování nezaměstnanosti - Lojda, Patrik (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá nezaměstnaností. Cílem je vytvoření modelu nezaměstnanosti v závislosti na různých charakteristikách okresu. Stručně se popisuje korelační a regresní analýza, která je potřeba pro další pokračování prací. Dále se volí proměnné, které by mohly ovlivňovat nezaměstnanost. Data jsou převážně získána z Českého statistického úřadu a následně je zkoumáno, zda opravdu mají vliv na míru nezaměstnanosti, jak se dříve odhadovalo. Poté jsou z dat vytvořeny tři modely, které se testují. Testem se rozumí predikování míry nezaměstnanosti v roce 2016 a porovnávají se výsledky se skutečnou naměřenou mírou nezaměstnanosti. Model z dat roku 2005 je v závěru nepoužitelný, model z dat roku 2015 odhaduje vyšší hodnoty než jsou skutečné. Ani model z dat roku 2010 není příliš vhodný, protože odhaduje relativně nepřesné údaje. Při zkoumání všech tří modelů je zjištěno, že menší míry nezaměstnanosti se nachází v okresech, které jsou blíž k hlavnímu městu Praha, ke krajským městům a zároveň v okresech s větší vybaveností informačními technologiemi.
Statistical analysis of unemployment
Keywords: Nezaměstnanost; míra nezaměstnanosti; regresní analýza; korelační analýza; unemployment; unemployment rate; regression analysis; correlation analysis