Stabilizace venkovských základních škol s malým počtem žáků (okresy Prachatice a Český Krumlov) - Koutová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Venkovské základní školy, zvláště ty nacházející se v periferních územích, se často potýkají s malým počtem žáků a s hrozbou redukce počtu tříd a stupňů, či dokonce s hrozbou úplného zániku. Dalším problémem je, že tyto školy nejsou v očích některých rodičů považovány za dostatečně kvalitní, a proto své děti posílají do vzdálených městských škol. Bakalářská práce si klade za cíl vytvořit portfolio námětů na záchranu, stabilizaci a rozvoj venkovských základních škol s malým počtem žáků (včetně málotřídek), a to na základě analýzy literatury a dotazování představitelů těchto škol. Dotazování zjišťuje informace o žácích a učitelích základních škol, o vztahu základní školy a obce, ve které se základní škola nachází, stejně tak o vztahu základní školy a komunity obyvatel obce, a o mnoha dalších problémech. Klíčovým výstupem bakalářské práce je soubor námětů na záchranu, stabilizaci a rozvoj sledovaného typu základních škol.
Stabilisation of rural elememtary schools with small number of pupils (Prachatice and Český Krumlov districts)
Keywords: Venkovské školy; málotřídní školy; základní školy; záchrana škol; periférie; jižní Čechy; Rural schools; small schools with composite classes; elementary schools; school preservation; peripheral areas; South Bohemia