ZJIŠTĚNÍ EKOLOGICKÝCH NÁROKŮ VYBRANÝCH PLANKTONNÍCH ŘAS A SINIC Z ŘÁDU NOSTOCALES. SVĚTELNÁ A TEPLOTNÍ OPTIMA PRO DOMINANTNÍ DRUHY VODNÍCH KVĚTŮ RYBNÍKŮ A PŘEHRAD V ČESKÉ REPUBLICE. - Kohelová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce je zaměřena na sinicové vodní květy. Pojednává o složení vodních květů v České republice, o příčinách vzniku, důsledcích života a zániku vodního květu a o možnostech jak jej limitovat. Také obsahuje kapitolu o vlastnostech sinic, které je zvýhodňují vůči jiným organismům v planktonu i vůči jiným sinicím. Je zde také obecný popis rybníků a vodárenských nádrží a popis lokalit (rybníky Svět a Rod, nádrž Římov - Jihočeský kraj,odkud pocházely druhy testované v provedeném pokusu. Pokus měl za úkol zjistit optimální teploty a ozáření pro růst sedmi kmenů sinic a jednoho druhu zelené řasy. Byl proveden metodou zkřížených gradientů teploty a světla (KVÍDEROVÁ a LUKAVSKÝ, 2001). Získaná data o růstu jednotlivých kmenů v různých kombinacích teploty a intenzity světla byla vyhodnocena v programu Statistika (ANONIMUS,1996). Valence každého kmene má své maximální a minimální hodnoty, v jejich středu se nachází optimum pro růst. Grafy zobrazující valence a optimum kmenů pro teplotu a světlo byly vytvořeny v programu Microsoft Excel. Podrobnosti mezi teplotními a světelnými nároky jednotlivých kmenů byly testovány PCA metodou v programu CANOCO 4.5 a CANODRAW (TER BRAAK a ŠMILAUER, 1998). Výsledkem jsou konkrétní hodnoty srovnatelné s podobnými laboratorními výsledky.
Ecological demands of the selected planktonic algae and cyanobacteria from the order Nostocales. Light intensity and temperature optima of the water-bloom dominant species in the ponds and reservoir in the Czech Republic.
Keywords: sinicový vodní květ; růstové závislosti; světlo; teplota; rybníky; nádrže; Česká republika; cyanobacterial water blooms; growth demands; light; temperature; fish ponds; reservoirs; Czech Republic