Analýza exprese inhibitorů serinových proteáz v klíštěti Ixodes ricinus pomocí kvantitativní real-time PCR - Hauserová, Simona (Jihočeská univerzita, 2019)
Klíšťata ve svých slinách obsahují mnoho biologicky aktivních látek, které jim pomáhají úspěšně dokončit sání, jenž je nezbytné pro jejich další vývoj. Klíštěcí sliny obsahují nejen látky proteinového i neproteinového charakteru včetně proteázových inhibitorů. Největší rodinou těchto inhibitorů proteáz jsou serpiny, jež se zapojují do mnoha biologických procesů jako je koagulace krve, fibrinolýza, apoptóza či zánět. Cílem této diplomové práce bylo stanovit expresní profily 10 serpinů z různě nasátých nymf klíštěte Ixodes ricinus pomocí kvantitativní real-time PCR. Pro vybrané geny (IRS 10, IRS 20) byla připravena dsRNA pro silencing daného genu a pomocí RNA interference byla studována úloha těchto genů při sání nymf I. ricinus a přenosu spirochet lymeské boreliózy.
Analysis of expression of serine protease inhibitors in Ixodes ricinus tick using real-time PCR
Keywords: kvantitativní real-time PCR; RNA interference; přenos borelií; fitness klíšťat; inhibitory serinových proteáz (serpiny); klíště Ixodes ricinus; quantitative real-time PCR; RNA interference; borrelia transmission; fitness in tick; serine protease inhibitors (serpins); Ixodes ricinus tick