Prevence a ošetřovatelská péče dekubitů v Domově pro seniory Milevsko - Hrychová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Současný stav: Výskyt dekubitů patří mezi základní indikátory kvality léčebné a ošetřovatelské péče a je pečlivě monitorován. Nicméně vznikají i navzdory kvalitní a profesionální péči ošetřovatelského personálu, neboť existují faktory, které při vzniku dekubitu ovlivnit nedokážeme. Hlavním záměrem výzkumného šetření bylo zmapovat preventivní a ošetřovatelskou péči o klienty v riziku dekubitů a s dekubity. Zjistit zda péče je kvalitní a popřípadě odhalit nedostatky a vyvodit řešení pro praxi. Metodika: Výzkumné šetření bylo prováděno kvantitativní metodou, technikou sekundární analýzy dat. Analytické studie ověřují, zda existuje vztah mezi sledovanými charakteristikami. Data byla získána z otevřené a uzavřené ošetřovatelské dokumentace Domova pro seniory Milevsko za rok 2010 a 2011. Získaná data byla následně zpracována popisnou statistikou pomocí programu Microsoft Excel a SPSS programu. Platnost hypotéz byla testována pomocí Chí kvadrát testu.Výzkumný soubor tvořila ošetřovatelská dokumentace klientů Domova pro seniory Milevsko. Toto zařízení má 36 lůžek a během roku 2010 a 2011 zde bylo ubytováno 85 klientů. V souladu s prvním výzkumným cílem "Zmapovat rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku dekubitů." byla vyhodnocena ošetřovatelská dokumentace u 85 klientů. V souladu s druhým výzkumným cílem "Zjistit, jaká jsou preventivní opatření snižující riziko vzniku dekubitů u rizikové skupiny klientů." byla vyhodnocena ošetřovatelská dokumentace u 54 klientů. V souladu se třetím výzkumným cílem "Zmapovat ošetřovatelské intervence u klientů s dekubity." byla vyhodnocena ošetřovatelská dokumentace u 10 klientů.Výsledky: Z výsledků výzkumu vyplývá, že u všech klientů Domova pro seniory Milevsko bylo při příjmu vyhodnoceno riziko vzniku dekubitů dle orientační hodnotící škály Nortonové.Výsledné šetření prokázalo vysoké procento 63,4 % klientů, kteří jsou ohroženi vznikem dekubitů. Po uplynutí jednoho měsíce, bylo provedeno kontrolní vyhodnocení rizika vzniku dekubitů dle orientační hodnotící škály Nortonové. Výsledky prokázaly výrazné snížení počtu klientů v ohrožení vznikem dekubitů anebo alespoň snížení rizika. Poslední část výzkumu byla zaměřena na sledování ošetřovatelských intervencí u skupiny klientů s dekubity a zjištění úspěšnosti léčby dekubitů. Výsledné šetření prokázalo, že léčba byla úspěšná ve většině případů a ke zhojení do čtyř měsíců došlo u 80 % klientů s dekubity.Závěr: Především důležitý poznatek pro ošetřující personál bylo zjištění, že poskytovaná ošetřovatelská péče v Domově pro seniory Milevsko je na dobré úrovni. Zároveň byly prokázány drobné nedostatky jako nedostatečné zajištění nutričních doplňků, vlhkého hojení ran, antidekubitních pomůcek v dosavadních standardních postupech. Možným řešením zjištěných nedostatků je zvýšit dostupnost a informovanost odborných lékařů pro zajištění potřebného množství nutriční výživy, vlhkého hojení ran, aby sami klienti, kteří nemají dostatečné finanční zdroje, nebyli odkázáni na zastaralé léčebné postupy a nejen léčba, ale i preventivní opatření tím nebyly narušovány. Dalším důležitým krokem je motivování a začleňování rodinných příslušníků do péče o své příbuzné. Výzkumné šetření bylo ve zkrácené formě nabídnuto recenzovanému časopisu pro zdravotnické obory Profese on-line k publikaci.
Prevention and treatment of pressure ulcers in nursing Home for elderly Milevsko
Keywords: dekubitus; prevence dekubitů; rizikové faktory.; decubitus; precaution of decubitus; high-risk factors