Vliv kvality kolostra na pasivní imunitu telat - Šefrnová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou vlivu kvality kolostra na pasivní imunizaci telat. Pasivní imunita rozhoduje o odolnosti organismu v raných fázích života. Práce se skládá ze dvou částí, a to literární rešerše a vlastní metodiky, která obsahuje výsledky z provedené studie a závěrečná doporučení, týkající se chovu, ve kterém byla studie provedena. Zahrnuje i metody vyhodnocování kvality kolostra a pasivní imunizace telat. Odborná část této práce se zabývá charakteristikou holštýnského skotu, předporodní péčí o matku, výživou telat, onemocněním trávicího a respiračního traktu, charakteristikou kolostra a imunity.
The impact of quality of colostrum on calf passive immunity
Keywords: kolostrum; telata; pasivní imunita; onemocnění telat; colostrum; calves; passive immunity; diseases of calves