Ošetřovatelská péče o pacienty s kraniocerebrálním poraněním - Pilnáčková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma této diplomové práce zní ,,Ošetřovatelská péče o pacienty s kraniocerebrálním poraněním?. Byly stanoveny tři cíle. Zjišťovali jsme, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienty s kraniocerebrálním poraněním. Dále jsme zkoumali, zda sestry znají specifika ošetřovatelské péče o pacienty s kraniocerebrálním poraněním. Posledním cílem bylo zjistit, zda sestry používají bazální stimulaci u těchto zraněných. Výzkumné šetření bylo provedeno na základě nestandardizovaného rozhovoru. Rozhovory byly vedeny se dvanácti sestrami, které pečují o tyto pacienty a pracují v Nemocnici České Budějovice a.s. a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Byly stanoveny tři výzkumné otázky. 1. Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienty s kraniocerebrálním poraněním? Z výzkumu nám vyplynulo, že zvýšená poloha hlavy, sledování GCS, stavu a reakce zornic, podávání bolusových dávek analgosedace při některých ošetřovatelských činnostech, zajištění detenčního řízení a soupis cenných věcí, jsou specifika. Dále jsme sem zařadili i provádění CT vyšetření, přípravu na operační výkon, péči o invazivní vstupy, drény, operační rány, opatrnou manipulaci s nemocným, problematiku zácpy, péči o neklidné a agresivní nemocné a zvláštní přístup ke komunikaci s těmito pacienty. 2. Znají sestry specifika ošetřovatelské péče o pacienty s kraniocerebrálním poraněním? Zjistili jsme, že respondenti znali výše zmíněná specifika. Ale nalezli jsme dva nedostatky. První byl v nevědomosti respondentů o možnosti zvyšování ICP při defekaci, druhý v problematické komunikaci ze strany respondentů s agresivními, neklidnými a zmatenými pacienty. 3. Používají sestry u pacientů s kraniocerebrálním poraněním bazální stimulaci? Z šetření nám vyplynulo, že respondenti aplikují koncept bazální stimulace u těchto pacientů, ale jen za použití některých prvků stimulace. Tato práce může sloužit nově nastupujícím sestrám na oddělení, kde budou pečovat o tyto pacienty, jako studijní materiál. Výsledky šetření a námi vypracovaný Standardní ošetřovatelský postup Bazální stimulace bude nabídnut oběma náměstkyním ošetřovatelské péče nemocnic, ve kterých rozhovory se sestrami byly uskutečněny.
Nursing care for patients with craniocerebral trauma
Keywords: GCS; kraniocerebrální poranění; nitrolebeční tlak; ošetřovatelská péče; vědomí; GCS; craniocerebral trauma; intracranial pressure; nursing care; consciousness