Vývoj spotřeby vybraných druhů zvěřiny v ČR v letech 1989 - 2010 - Grančay, Josef (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce je zaměřena na zhodnocení vývoje spotřeby zvěřiny v letech 1989 2010 v České republice. Porovnává nejen spotřebu, ale i složení a obsah živin s dalšími druhy nejvíce konzumovaného masa. Zvěřina nefiguruje v žebříčku spotřeby na nejvyšších pozicích. Práce shrnuje podmínky zpracování zvěřinového masa, jeho ošetření a zrání. Pojednává i o podmínkách prodeje zvěřiny, kdy zvláště zdůrazňuje potřebu a povinnost laboratorního vyšetření a zdravotní nezávadnosti masa. V práci je uveden i počet jednotlivých druhů zvěřiny a jeho vývoj za posledních 22 let. Přičemž je dán prostor ke srovnání. Spotřeba zvěřinového masa se mírně zvyšuje, prostor pro růst ale i nadále zůstává.
Trends in the consumption of selected types wild animals in the Czech Republic in years 1995 - 2010
Keywords: Zvěřina; maso; spotřeba masa; skladování masa; zrání masa; Venison; meat; meat consuption; storage of meat; curing meat