Komparace mzdové problematiky v České republice a ve Slovenské republice - Česká, Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá mzdovou problematikou v České republice a ve Slovenské republice. Za účelem následného porovnání mzdových systémů v těchto sousedních zemích je text zaměřen na analyzování klíčových oblastí reflektujících přístup obou států k odměňování zaměstnanců a zákonným srážkám z příjmů ze závislé činnosti. Práce je tvořena nejprve teoretickou částí, která je věnována vysvětlení základních pojmů vztahujících se ke mzdové problematice. Nabyté teoretické poznatky jsou následně aplikovány v praktické části. Zde je za pomoci čtyř praktických příkladů názorně demonstrován postup výpočtu roční daňové povinnosti a čisté měsíční mzdy u fiktivních zaměstnanců včetně stanovení povinných mzdových odvodů z pohledu konkrétního zaměstnance i jeho zaměstnavatele a výpočtu zálohy na daň z příjmů při respektování platných právních předpisů. Zjištěné výsledky jsou následně podrobeny analýze a komparaci. Pro přehlednější prezentaci výsledků je provedeno jejich grafické znázornění. S ohledem na zjištěné informace a výsledky praktických propočtů je shrnuto, jak se obě země liší ve svém přístupu k pracovnímu poměru, k výpočtu mzdy, k výši a způsobu odvodů pojistného a ve způsobu zdanění mezd a je určeno, ve kterém z těchto dvou států je mzdový systém pro zaměstnance a zaměstnavatele přívětivější. Nejsou opomenuty ani optimalizační návrhy, kterými lze dosáhnout snížení daňové povinnosti.
Comparison of Payroll Issues in the Czech Republic and the Slovak Republic
Keywords: příjmy ze závislé činnosti; daň z příjmů fyzických osob; zdravotní pojištění; sociální zabezpečení; payroll; tax; health insurance; social security