Systém zajištění provozuschopnosti věcných prostředků chemické a technické služby HZS Pardubického kraje - Kožený, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je vyhodnotit kontaminaci vybraných provozních prostorů chemickými látkami na požárních stanicích HZS Pardubického kraje. Zvýšená kontaminace těchto prostorů nebezpečnými chemickými látkami může být důsledkem mnoha faktorů, a to od technických až po organizační, což může v konečném důsledku negativně ovlivňovat zdraví hasičů. Teoretická část práce uvádí základní informace o organizaci, úkolech a systému zajištění provozuschopnosti věcných prostředků chemické a technické služby. Dále jsou uvedeny poznatky o možných rizicích kontaminace věcných prostředků a o kontrole chemických látek v pracovním prostředí. Ve výzkumné části je hodnocena kontaminace ovzduší 13 vybraných prostorů za běžného provozu a 1 cíleně kontaminovaný prostor. Jako měřicí postup je ve všech vybraných prostorech zvolen odběr vzorků ovzduší na adsorpční trubičky se sorbentem Tenax. Stanovení chemických látek ve vzorcích je provedeno pomocí termodesorpčního zařízení a plynového chromatografu s hmotnostním detektorem. V kontaminovaných prostorech je dále proveden odběr vzorků do odběrových vaků s následnou analýzou pomocí infračervené spektrometrie. Celkem je uskutečněno 42 odběrů vzorků ovzduší na adsorpční trubičky Tenax a 2 odběry do odběrových vaků. V hodnocených prostorech je zjištěno množství organických těkavých látek, z nichž nejčastěji je identifikován benzen a toluen. Z identifikovaných anorganických plynů je při jednom odběru zjištěn sulfan, jehož koncentrace výrazně překročila hygienické limity stanovené českou legislativou. Zjištěné výsledky mohou nejen ovlivnit systém zajištění provozuschopnosti věcných prostředků, ale také přispět k celkovému snížení expozice hasičů nebezpečným chemickým látkám.
Securing Chemical and Technical Services Material Equipment Operability of the Pardubice Region Fire and Rescue Service
Keywords: expozice; hasičský záchranný sbor; chemická látka; chemická služba; integrovaný záchranný systém; kontaminace; provozní prostory; technická služba; contamination; chemical service; chemical substance; exposure; fire and rescue service; integrated rescue system; operating premises; technical service