Augustin Eugen Mužík - Mrazíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Anotace Bakalářská práce je výsledkem bádání v oboru literární historie a literární teorie. Přirozeně je užito převážně výzkumu kvalitativního, výsledky kvantitativního výzkumu slouží pouze jako podklady našich tvrzení. Práce reflektuje nejnovější poznatky a metodologicky navazuje na některé strukturalistické a neostrukturalistické literárněvědné práce. Věnuje se osobnosti lumírovské básnické školy a jednomu z epigonů Jaroslava Vrchlického Augustinu Eugenu Mužíkovi (18591925). V obecné rovině, kde se práce věnuje českému diskursu, je časové pole výzkumu definováno 80. a 90. léty a zúženo na výsledky estetického parnasistního hnutí. Analytická část práce je vystavěna na rozboru vybrané básně Libušino lože ze sbírky Balady a legendy (1884) a její interpretaci. Součástí práce je také komparace s básní Toman a lesní panna ze sbírky umělých balad Ohlas písní českých (1839) od Františka Ladislava Čelakovského. Důvodem jsou některé zajímavé paralely, jež vyplynuly v průběhu analýzy Mužíkovy básně.
Augustin Eugen Muzik
Keywords: Klíčová slova: česká poezie 19. století; parnasismus; strukturalismus; Lumírovci; Augustin Eugen Mužík; Libušino lože; analýza; komparace; diskurs; verš; jamb; balada; F. L. Čelakovský; Key terms: bohemian poetry of 19th century; parnassism; structuralism; members of literary group associated with weekly magazine Lumir; Augustin Eugen Muzik; Libusino loze; analysis; comparison; discourse; verse; iambus; ballad; F. L. Celakovsky