Naomi Kleinová a její kritický pohled na soudobý svět (Příspěvek pro výuku Základů společenských věd na gymnáziu) - Sobotková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce je podat stručný přehled životních osudů a názorového vývoje významné soudobé kanadské novinářky, aktivistky, autorky, kritičky ekonomických poměrů v dnešním globalizovaném a konzumním světě Naomi Kleinové. Teoretická část nabízí analýzu nejvýznamnějších děl Naomi Kleinové. Zároveň diplomová práce nabízí názory jiných autorů na problematiku probíranou v jejích dílech. Součástí práce je praktická část, která nabízí tři modelové vyučovací hodiny Základů společenských věd pro 1. ročník gymnázia. V rámci pedagogizace tématu seznámím studenty s Naomi Kleinovou prostřednictvím jejích publikací, konkrétně s Šoková doktrína: vzestup kalamitního kapitalismu a Bez loga, s využitím stejnojmenných dokumentů, které jsou dostupné na internetovém serveru YouTube.
Naomi Klein and her critical view of the contemporary world (Contribution for teaching the Basics of Social Sciences at a high school)
Keywords: katastrofický kapitalismus; změna klimatu; globalizace; ekonomická nerovnost; sociální aktivismus; environmentální aktivismus; disaster capitalism; climate changes; globalization; economic inequality; social activism; environmental activism