Obraz starověkého Egypta v díle Julia Zeyera a Georga Eberse - Hniličková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem této bakalářské práce je komparace obrazu starověkého Egypta v díle Georga Eberse a Julia Zeyera. Konkrétně budou analyzovány a srovnávány Ebersovy historické romány Dcera královská (1864) a Uarda (1877) v dobovém překladu Bedřicha Frídy a Zeyerova próza Král Menkera, pocházející ze sbírky Báje Šošany (1880). Sekundárním zdrojem pro danou komparaci bude i Ebersův odborný cestopis Egypt slovem i obrazem (1880). Autorka současně zmapuje recepci Ebersova díla v české literatuře v rozmezí konce 70. a poloviny 80. let 19. století, kdy byla tvorba německého egyptologa a spisovatele silně recipována i překládána do češtiny. Téma práce přispěje k poznání jednoho z dosud nezmapovaných česko-německých literárních kontaktů.
Representation of Ancient Egypt in the Work of Julius Zeyer and Georg Ebers
Keywords: Julius Zeyer; Georg Ebers; starověký Egypt; komparace; egyptologie; parnasismus; román; Julius Zeyer; Georg Ebers; ancient Egypt; comparison; egyptology; Parnassianism; novel