Výuka svátků a významných dnů v hodinách výchovy k občanství - Zezulová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce je zaměřena na důležité kulturně společenské souvislosti začlenění svátků a významných dnů do výuky výchovy k občanství na druhém stupni základních škol. Práce je rozdělena do dvou částí - na teoretickou a praktickou. Teoretická část je věnována vymezení a charakteristice svátků a významných dnů České republiky. V další části je popsána kurikulární reforma školství v České republice a její dokumenty. V praktické části je nejprve podroben analýze Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, do něhož je ukotvena problematika výuky svátků a významných dnů na základních školách. Následně je pozornost zaměřena na analýzu Školního vzdělávacího programu Škola pro všechny Základní a mateřské školy Osová Bítýška, v rámci které bylo hledáno začlenění výuky svátků a významných dnů do učiva výchovy k občanství. V praktické části jsou také analyzovány učebnice výchovy k občanství s platnou doložkou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a poté jsou v ní vytvořeny modelové výukové jednotky, které byly na vybrané základní škole odučeny. Závěr diplomové práce patří evaluaci realizovaných hodin a zhodnocení přínosu vytvořených aktivit pro žáky.
Teaching of bank holidays and next significant days in Education to Citizenship classes
Keywords: výchova k občanství; svátky; významné dny; člověk a společnost; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání; Education to Citizenship; bank holidays; significant days; human and society; Framework Education Programme for Elementary Education; School Education Programme for Elementary Education School for everyone