Vliv různé intenzity hnojení na výnosy vybraných druhů energetických trav - Gazárek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Význam obnovitelných zdrojů roste se zvyšující se spotřebou elektrické energie a tepla a zároveň snižujícími se zásobami fosilních paliv. Pro Českou republiku by v budoucnu mohla být biomasa velice významným zdrojem obnovitelné energie. Bakalářská práce ve své první části, literární rešerši, popisuje význam obnovitelných zdrojů a jejich jednotlivé druhy a využití na území našeho státu. V dalších částech se tato práce blíže zabývá využitím biomasy za účelem výroby elektrické energie a tepla. V další části rešerše jsou popsány dva vybrané druhy energetických trav, jedná se o lesknici rákosovitou (Phalaris arundinacea L.) a Elymus elongatus - odrůda Szarvasi-1. V závěru literárního přehledu je pojednáno o výživě rostlin jednotlivými makroprvky i mikroprvky a nakonec jsou popsána hnojiva, jež byla použita při pěstování výše uvedených rostlin. V praktické části probíhaly pokusy ve třech intenzitách hnojení. První variantou byla tzv. extenzivní, kdy rostliny hnojeny nebyly. Ve druhé variantě bylo použito síranu amonného, dusičnanu amonného, superfosfátu trojitého a draselné soli. Poslední varianta byla hnojena digestátem, jakožto vedlejším produktem bioplynové stanice, do kterých se právě tyto rostliny pěstují jako vstupní produkt. Vlastní měření odhalilo několik zajímavých skutečností. Dle výnosu sušiny reagovala Phalaris arundiacea L. nejlépe na hnojení minerálními hnojivy, horší výnosy poskytla varianta hnojená digestátem a nejnižší výnosy byly naměřeny u extenzivního, čili nehnojeného porostu. Elymus elongatus poskytl ve své jarní seči nejlepší výsledek v digestátem hnojené formě a na podzim v intenzivní variantě. Obě rostliny poskytly vyšší výnosy v jarní seči, než v seči podzimní. Ve výnosu čerstvé hmoty se při jarní sklizni osvědčilo použití organického digestátu, přičemž při sklizni podzimní dopadla nejlépe varianta intenzivní. Dle procentického obsahu sušiny se nejlépe jevila extenzivní varianta s výjimkou podzimní sklizně Phalaris arundiacea, kdy intenzivní varianta poskytla nejvyšší obsah sušiny.
Effects of different intensities of fertilization to yield of selected species of energy grasses
Keywords: Biomasa; bioplyn; energetická tráva; technologie; výnos; Biomass; energy grass; technology; biogas plant; biogas; yield