Locus of control u nezaměstnaných osob - Paťha, Jan (Jihočeská univerzita, 2021)
Téma locus of control (LOC) není dosud ve společnosti příliš známé, avšak týká se každého z nás. U každého člověka hraje právě locus of control důležitou roli například při rozhodování a řešení životních situací. Naše následná rozhodnutí mohou plynout z orientace našeho LOC k internímu či externímu pólu. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit locus of control u nezaměstnaných lidí registrovaných na Úřadu práce v okrese Český Krumlov. Pro tuto práci jsem použil kvantitativní výzkum s dotazovací metodou, která byla realizována pomocí standardizovaného dotazníku v online podobě. Data získaná během výzkumu byla zapsána do matice v MS Excel a dále vyhodnocena statistickým programem IBM SPSS Statistics. Testování hypotéz proběhlo za pomoci Pearsonova chí-kvadrát testu. První výzkumná otázka zjišťovala, jaký LOC se u nezaměstnaných vyskytuje častěji. Hypotéza č. 1 zjišťovala vliv věku na LOC u nezaměstnaných. Dle výsledků získaných v rámci mého výzkumu se tato hypotéza nepotvrdila. Druhá hypotéza zkoumala vliv délky nezaměstnanosti na LOC u nezaměstnaných osob. Zde výsledky výzkumu hypotézu potvrdily a bylo zjištěno, že u dlouhodobě nezaměstnaných převažuje externí LOC. Výsledky mého výzkumu by mohly pomoci zkvalitnit sociální práci s nezaměstnanými klienty. Nezaměstnaným lidem by tato práce mohla usnadnit volbu postupu při řešení jejich sociální situace.
Locus of control of unemployed people
Keywords: Locus of control; nezaměstnanost; nezaměstnaní lidé; sociální důsledky; Locus of control; unemployment; unemployed people; social consequences