Posouzení efektivnosti akciového trhu a výběr vhodné investiční strategie - Kasanda, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce je zaměřena na posouzení efektivnosti akciového trhu na sedmnácti vybraných titulech akcií a akciovém indexu S&P 500, jenž představuje zástupce celého trhu. Následně jsou vybrané tituly obchodovány aplikací několika nástrojů technické analýzy v letech 2012 až 2016. Obchodování probíhá na základě nákupních a prodejních signálů generovaných 38 automatickými obchodními strategiemi, které jsou sestaveny na křížení kurzů a klouzavých průměrů, na křížení dvou různých klouzavých průměrů a na základě technických indikátorů MACD, RSI a Momentum. Teoretická část práce se věnuje kapitálovému trhu, posouzení efektivity akciového trhu a jejich stupňům, akciím, a jednotlivým typům analýz. Především se zabývá technickou analýzou. Výsledky posouzení efektivity akciového trhu a následné porovnání účinnosti testovaných obchodních strategií, jejich zhodnocení, množství vygenerovaných nákupních a prodejních signálů a komparace zhodnocení peněžních prostředků na akciovém trhu při aktivní a pasivní obchodní strategii lze nalézt v praktické části. Celkově lze říci, že je prokázaný náhodný pohyb kurzů, tedy trh je slabě efektivní. Na základě obchodních výsledků nelze jednoznačně určit nejvhodnější obchodní strategii, neboť je velké množství faktorů, které výsledky ovlivňují a pasivní strategie dosáhla většinou lepšího zhodnocení. Podle celkových dosažených výsledků dle průměru, je prokazatelná vysoká úspěšnost obchodních strategií s názvem MACD a 50+200EMA. Nejméně vhodnými strategiemi jsou dle průměrných zisků strategie s názvem MACD+SL a RSI_30+70_2. Nejméně vhodné vybrané tituly k aktivnímu obchodování byly akcie EBS a MRK a nejlepšími pak akcie LCI, ABC a VRX.
The Assessment of the Efficiency of the Stock Market and Selecting the Appropriate Investment Strategy
Keywords: Efektivita akciového trhu; obchodování; akcie; technická analýza; The Efficient Market Hypothesis (EMH); Trading; Stock; Technical Analysis