Vícekriteriální rozhodování a analýza obalu dat - Brabcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá propojením studia vícekriteriálních metod s analýzou obalu dat. Vzorovou úlohou je porovnání všech států Evropské unie podle růstu jejich malých a středních podniků. Na zvolených datech jsou ukázány odlišnosti a podobnosti zvolených přístupů. Výsledky zahrnují pořadí zemí na základě efektivnosti podle CCR modelu a srovnání výsledků z analýzy obalu dat a popsaných vícekriteriálních metod pomocí Spearmanových koeficientů. Jelikož výsledky vícekriteriálního hodnocení variant silně závisí na vahách, zkoumala jsem proto i jejich stabilitu pro metody vážených součtů a PROMETHEE.
Multiple-criteria Decision Making and Data Envelopment Analysis
Keywords: Metody; Kritéria; Varianty; Váhy; Produkční jednotky; Efektivita; Methods; Criteria; Alternatives; Weights; Decision-Making Unit; Efficiency