Soecifika ošetřovatelské péče u klientů z japonské minority - Hrázská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Je známo, že na území České republiky žije celá řada různých menšin. Jednou z nich je menšina japonská. Přestože nepatří zrovna k těm nejpočetnějším, měli by o ní mít zdravotničtí pracovníci dostatek informací potřebných k zajištění kvalitní ošetřovatelské péče. Tato práce nese název ?Specifika ošetřovatelské péče u klientů z japonské minority? a skládá se ze dvou hlavních částí. První z nich je část teoretická, popisující Japonce, jejich kulturu, zvyky a jazyk, komunikaci v multikulturním ošetřovatelství a nezapomíná ani na ošetřovatelský proces a edukační činnost sestry v rámci multikulturního ošetřovatelství. Druhá část práce se zabývá výzkumem, jehož cílem bylo zjistit, jaká specifika v ošetřovatelské péči má japonská minorita. Předmětem šetření byly také zkušenosti klientů z této minority s hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení v České republice a s poskytováním potřebné specifické ošetřovatelské péče. V práci byla použita kvalitativní forma šetření. Údaje byly získány prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru od čtyř příslušníků japonské minority žijících v České republice. Obsahoval 86 otázek sestavených podle koncepčních ošetřovatelských modelů M. Gordonové a M. Leiningerové. Na základě získaných dat vznikly kazuistiky, které byly dále zpracovány do kategorizačních tabulek. Na základě zhodnocení výsledků šetření byly stanoveny 4 hypotézy. H1 Japonská minorita má specifika v oblasti stravování. H2 Pacienti z japonské minority mají positivní zkušenost s hospitalizací v České republice. H3 U pacientů z japonské minority není jazyková bariéra. H4 Pacienti z japonské minority nemají specifické nároky na ošetřovatelskou péči. Výsledky šetření byly shrnuty do manuálu ošetřovatelské péče o klienty z japonské minority, jehož hlavním úkolem je zdravotnickým pracovníkům péči o tyto pacienty/klienty usnadnit.
Specific nursing care for clients of the Japanese minority
Keywords: ošetřovatelství; multikulturní; japonský; specifika; pacient; sestra; nursing; multicultural; Japanese; specifics; patient; sister