Nominální anafora a determinace ve starofrancouzském románu Aucassin et Nicolette - Žemličková, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce je vztah mezi anaforizací jmenného syntagmatu a determinací, kterou lze chápat jako exponenta anaforizačního procesu. Cílem práce je na základě odborné literatury a analýzy anaforických jmenných syntagmat v textu Aucassin et Nicolette zhodnotit roli, jakou měly jednotlivé determinanty ve starofrancouzštině s ohledem na jejich roli ve francouzštině současné. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První, teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů za použití odborné literatury, na nichž bude analýza postavena a druhá, praktická část spočívá z větší části v samotné analýze anaforických jmenných syntagmat v textu Aucassin et Nicolette.
Nominal Anaphora and Determination in the Old-French Novel Aucassin et Nicolette
Keywords: nominální anafora; anaforizace jmenného syntagmatu; koreference; determinace.; nominal anaphora; anaforization of name syntagma; coreference; determination.