Prvky slovesného písňového folklóru dokumentované v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem a jejich místo v kulturní současnosti obce. - Kostková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce Prvky slovesného písňového folklóru dokumentované v obci Blatnice pod Sv. Antonínkem a jejich místo v kulturní současnosti obce se snaží dokumentovat všechen dostupný materiál pro zmapování zvláště hudebního a písňového folklóru a folkloristického hnutí v obci Blatnice pod Sv. Antonínkem. Získaný materiál zejména z Etnologického ústavu ČSAV, v.v.i. v Brně a z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici je porovnán s živou pamětnickou tradicí, částečně se zaměřuje na její variační proces. Čtenáři jsou seznámeni s historií obce a je předložen soupis sběratelů lidových písní a folklorní prózy působících v této oblasti. Následují kapitoly o funkčním rozdělení lidových písní a zvyklostí při zpěvu těchto písní, které jsou spjaty s významným poutním místem na kopci Svatý Antonín, se svatebním obřadem a s písněmi k tanci. V závěru práce jsou shrnuty všechny poznatky a možnosti jejího využití pro další studium.
The elements of the dokumented Folklore in the contemporary cultural Live of the village Blanice pod Svaým Antonínkem.
Keywords: folklór; písňový folklór; Blatnice pod Svatým Antonínkem; folklore; musical folklore; The village Blatnice pod Svatým Antonínkem