Transformace účetního výsledku hospodaření na daňový základ pro daň z příjmů v různých formách obchodních společností - Sváčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním a základním cílem této práce je poukázat na rozdíly ve zdanění jednotlivých společností. Na konci účetního období zjišťují účetní jednotky svůj výsledek hospodaření. Ten se zjistí v účetnictví porovnáním nákladů a výnosů. Výsledek hospodaření není v České republice roven daňovému základu. Na ten je ho třeba upravit. Na jednotlivé společnosti nahlížíme z pohledu daně z příjmů jako na plátce daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob. V teoretické části jsou charakterizovány jednotlivé typy obchodních společností. Další kapitola se zabývá zdaněním příjmů jak právnických tak fyzických osob. Tyto teoretické informace jsou aplikovány v praktické části práce, ve které je názorně naznačeno jakým způsobem se postupuje v jednotlivých právních formách obchodních společností při zjišťování daně z příjmů a disponibilního výsledku hospodaření.
The Transformation from Trading Income to Taxbase for Income Taxation in Assorted Forms Trading Companies
Keywords: Daň z příjmů právnických osob; daň z příjmů fzyických osob; obchodní společnosti; účetní výsledek hospodaření; základ daně; transformace výsledku hospodaření na daňový základ; Company; Economic result; Tax; Tax base; Natural person