Kvalita života pacientů s Crohnovou chorobou - Rendl, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická východiska Crohnova choroba je chronické autoimunitní onemocnění, které spolu s ulcerózní kolitidou patří do skupiny idiopatických střevních zánětů. Navzdory této kategorizaci se však Crohnova choroba nemusí nacházet pouze ve střevě, ale kdekoliv v gastrointestinálním traktu. Střevní lokalizace je ale tou nejčastější a přináší s sebou četné projevy jako bolesti břicha, průjmy, nadýmání, flatulenci, říhání, hubnutí aj. Patogenetickou příčinou těchto obtíží je porucha autoimunity, kdy tělo začne tvořit protilátky proti vlastním tkáním. Příčina startu tohoto patologického mechanismu však dosud není objasněna. Hovoří se o vlivu infekcí, potravy, psychosomatiky, kouření, genetické vnímavosti atd. Nadějí těchto pacientů je stále se zdokonalující léčba, na jejímž vrcholu dnes stojí biologické preparáty, které doposud nejpozitivněji ovlivnily zdravotní stav těchto osob. I přes moderní léčbu však veškerá výše zmíněná charakteristika této nemoci dokáže negativně ovlivňovat kvalitu života těchto pacientů. Cíl práce Cílem této práce je zjistit kvalitu života u pacientů s Crohnovou chorobou. Hypotézy H1: Pacienti s Crohnovou chorobou mají problémy ve fyzické oblasti. H2: Pacienti s Crohnovou chorobou mají problémy v psychické oblasti. H3: Pacienti s Crohnovou chorobou mají problémy v sociální oblasti. Metodika Praktická část práce byla realizována na základě kvantitativního šetření v rámci grantového projektu číslo 120/2012/S ?Odraz kvality života v ošetřovatelství?. K tomuto šetření byly využity dva standardizované dotazníky, obecný dotazník WHOQOL-100 a specifický dotazník IBDQ, které byly distribuovány pacientům s Crohnovou chorobou. Na oba tyto dotazníky byla zakoupena platná licence. Velikost výzkumného souboru byla stanovena na 100 osob s Crohnovou chorobou, přičemž diagnóza Crohnovy choroby byla jediným kritériem pro výběr respondentů. Distribuce dotazníků těmto respondentům probíhala za pomoci gastroenterologických pracovišť. Výsledky Veškerá získaná data byla statisticky zpracována v programu SASD (statistická analýza sociálních dat). Výsledky tohoto zpracování lze rozdělit do tří oblastí, podle tří hlavních hypotéz, které byly ověřovány. První oblast výsledků poskytla informace, jaké problémy mají pacienti s Crohnovou chorobou ve fyzické oblasti. Zde byl potvrzen jediný problém a to ten, že pacienti s Crohnovou chorobou pociťují únavu. Všechny ostatní ověřované potíže z této oblasti byly zamítnuty. Další oblast přinesla informace o psychických problémech těchto osob. Stejně jako v předchozím případě byl zde zjištěn pouze jediný problém, který pacienty s Crohnovou chorobou trápí a tím je pocit podrážděnosti. Výskyt ostatních zjišťovaných psychických faktorů nebyl potvrzen. Poslední oblast výsledků zjistila jaké problémy mají tito lidé v sociální oblasti. V tomto případě byly výsledky nejvíce pozitivní, jelikož nebyl potvrzen ani jeden ověřovaný problém této oblasti. Na základě všech těchto výsledků byly stanovené hypotézy vyhodnoceny takto: H1 Pacienti s Crohnovou chorobou mají problémy ve fyzické oblasti zamítnuta, H2 Pacienti s Crohnovou chorobou mají problémy v psychické oblasti zamítnuta a H3 Pacienti s Crohnovou chorobou mají problémy v sociální oblasti zamítnuta. Závěr Tato práce poskytuje ucelený pohled na problematiku kvality života pacientů s Crohnovou chorobou. Výsledky mohou být využity zejména při práci tzv. IBD sester, endoskopických sester, ale i řadových sester pracujících s těmito pacienty. Práce může být dále využita jako studijní materiál či jako podklad pro další výzkumné šetření.
Quality of life of patients with Crohn´s disease
Keywords: Crohnova choroba; Gastroenterologie; Idiopatické střevní záněty; Kvalita života; Ošetřovatelství; Pacient; Crohn's disease; Gastroenterology; Inflammatory Bowel Disease; Quality of Life; Nursing; Patient