Životní styl studentů ZSF JCU - Pešek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce shrnuje základní informace o životním stylu a zabývá se jeho problematikou. Upozorňuje na současné vědecké poznatky a doporučení v této oblasti. Teoretická část je zaměřena na oblasti životního stylu. Zabývá se faktory, které ovlivňují zdraví člověka, a jejich rozdělením z hlediska jejich závažnosti. Zejména se zaměřuje na pět hlavních prvků, jimiž jsou: výživa, pohybová aktivita, kouření, požívání alkoholu a užívání drog. Pro tyto faktory jsem se rozhodl, protože jsou nejvíce ovlivněny lidským rozhodováním a tím jsou tedy nejvíce závislé na lidské vůli. Jako první se zabývám stravou, zejména optimální skladbou a následným vlivem na zdraví. Dále jsem se zaměřil na pohybovou aktivitu a její pozitivní vliv na člověka. Následuje kouření a rozbor jeho negativního účinku na lidské zdraví. Konzumace alkoholu je začleněna jako čtvrtý atribut ovlivňující člověka pozitivně v malých dávkách, tak i negativně v nadměrných dávkách. Užívání drog jsem začlenil jako poslední člen negativně ovlivňující člověka. V empirické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce, realizovaná formou dotazníku, se věnuje identifikaci zkoumaného vzorku, alkoholu, pohybové aktivitě, stravě, nemocem a spánku. Výzkumem jsem zjistil, že obor Všeobecná sestra kouří více než ostatní obory. Konzumace alkoholu je u všech oborů na stejné úrovni. Pohybová aktivita je podle šetření na nejlepší úrovni u oboru Zdravotnický záchranář. Má práce tedy poukazuje, jak studenti Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích dbají o své zdraví a jak se zajímají nebo nezajímají o svůj životní styl.
Lifestyle of the students of ZSF JCU
Keywords: životní styl; zdraví; determinanty zdraví; podpora zdraví; lifestyle; health; health determinants; support of health