Problematika chudoby a její praktický dopad v zemích subsaharské Afriky - Viehmannová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou chudoby a jejími příčinami, dopady a případnou pomocí v zemích Subsaharské Afriky. Cílem bakalářské práce je na základě studia odborných dokumentů představit problematiku chudoby, její příčiny, ukazatele a případnou pomoc vyskytující se v Třetích zemích světa. Zjistit, jakým způsobem napomáhá Mezinárodní měnový fond v boji proti chudobě subsaharské Afriky v souladu s Rozvojovými cíli tisíciletí, které byly přijaté představiteli všech členských států OSN v roce 2000 na Summitu tisíciletí. Výzkum práce byl proveden technikou sekundární analýzy dat, kdy předmětem byly písemné dokumenty, odborná literatura, tisk a televizní vysílání o Mezinárodním měnovém fondu a otázce, zda jedná v souladu s Rozvojovými cíli tisíciletí. V rámci práce specifikuji pojem chudoba v souvislosti s africkými státy, poukazuji na geografické, demografické a kulturní vlastnosti tohoto kontinentu, až po počátky krizí a zadluženosti států u mezinárodních institucí jako jsou Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Dále podrobně představuji instituci Mezinárodní měnový fond, od jejího založení až po role, které zastává v napomáhání zemím. V rámci své práce jsem došla k závěru, že politika, kterou navrhuje MMF, a to finanční utahování opasků, privatizace a tržní liberalizace, není v žádném případě efektivní cestou k hospodářskému růstu chudých zemí subsaharské Afriky a už v žádném případě nekoresponduje s plněním Rozvojových cílů tisíciletí.
The Issue of Poverty and Its Practical Impact in Sub-Saharan Africa
Keywords: Klíčová slova: chudoba; příčiny chudoby; zadluženost Třetích zemí světa; Subsaharská Afrika; Mezinárodní měnový fond; Rozvojové cíle tisíciletí; Keywords: poverty; causes of poverty; indebtedness of Third World Countries; Sub-Saharan Africa; International Monetary Fund; Millennium Development Goals