Porovnání přístupu k bioplynovým stanicím v ČR a vybraných státech EU. - Fikar, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se věnuje a řeší bioplynové stanice. Práce je strukturována na dvě části - literární rešerši a praktickou část. V literární části je komplexní představení bioplynu, jak vzniká, co to vlastně je bioplyn, využití bioplynu. Dále jsou zde rozebrány vstupní a výstupní suroviny pro bioplynové stanice. Následně je zde představeno fungování a chronologický postup při výrobě bioplynu a následné elektrické energie v bioplynové stanici. Praktická část řeší aktuální situaci v Evropě, vývoj výstavby bioplynových stanic a výroby elektrické energie z biomasy. Jsou zde rozebrány preferované vstupní suroviny vybraných států EU. Řeší se zde také instalovaná elektrická kapacita (IEC) a dotační politika států. Výzkum také zahrnuje konkrétní příklady dobrého přístupu a využití bioplynových stanic přímo v praxi. Podrobně se v práci řeší tyto témata ve vybraných státech. V České republice, Slovensku, Německu a Polsku. Závěrem je dle zjištěných dat vyvozeno celkové shrnutí a vypracována prognóza na budoucnost tohoto oboru.
The Comparison of Approaches to Biogas Stations in the Czech Republic and Selected EU Countries.
Keywords: bioplyn; biomasa; vstupní suroviny; výstupní suroviny; bioplynová stanice; dotační politika; proces fungování bioplynové stanice; Evropská unie; biometanové stanice; bioplyn v dopravě; budoucnost bioplynových stanic; a biogas; a biomass; an input raw material; an output raw material; a biogas station; the subsidy contribution; the processes of biogas stations; a yield; European Union; biomethan station; gas in transport; future biogas station