Kvalita života seniorů žijících v domovech pro seniory - Marhanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Anotace Tato bakalářská práce se zabývá kvalitou života seniorů žijících v domově pro seniory. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část zahrnuje tři kapitoly. První kapitola obsahuje podkapitoly, které vymezují pojem senior a stáří, definují tělesné, psychické a sociální změny, kterými senior ve stáří prochází. Druhá kapitola zahrnuje vymezení pojmu kvalita života, jeho různá pojetí v medicíně, sociologii a psychologii. Druhá kapitola také definuje rozdíl mezi objektivním a subjektivním hodnocením kvality života. V závěru této kapitoly jsou uvedeny nejdůležitější faktory ovlivňující kvalitu života seniorů. Třetí kapitola zahrnuje některé důležité aspekty života seniorů v domově důchodců. Hlavním cílem této práce je zjistit, jak subjektivně vnímají svou kvalitu života senioři žijící v domovech pro seniory, jaké faktory ovlivňují jejich spokojenost a jaké faktory brání v prožívání spokojenosti. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, jehož hlavní metodou je polostrukturovaný rozhovor se seniorem žijícím v domově důchodců. Z získaných dat byly stvořeny podrobné kazuistiky. Z kazuistik se podařilo zjistit, že senioři žijící v domovech seniorů jsou spokojení. Na jejich spokojenost má vliv především vztah s rodinou, zdraví a oblíbené volnočasové aktivity. Na nespokojenosti seniora se podílí nutnost využívat kompenzační pomůcky vyplývající ze zdravotního stavu, bezpečnostní předpisy omezující volnost pohybu seniorů po areálu domova pro seniory a negativní emoční ladění ostatních seniorů v domově důchodců.
The quality of life of seniors living in retirement homes.
Keywords: Senior; stáří; kvalita života; domov pro seniory; Senior; old age; quality of life; retirement homes