Analýza účetních a daňových rezerv v obchodní korporaci - Vorlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce popisuje rezervy a zkoumá jejich dopad na výsledek hospodaření a tím i na výši daňové povinnosti účetní jednotky. Práce obsahuje charakteristiku a členění rezerv podle uznatelnosti výdajů na zákonné a ostatní s uvedením příkladů. Rezervou se účetní jednotka připravuje na budoucí výdaj, který je jasně definovaný, je pravděpodobné, že nastane, ale není přesně stanovená částka, ani období, kdy k výdaji dojde. S účtováním rezerv je spojen nákladový účet skupiny 55 a pasivní účet skupiny 45. Tvorbou rezerv účetní jednotka naplňuje základní smysl účetnictví a tím je podání věrného a poctivého obrazu hospodaření účetní jednotky. V bakalářské práci jsou uvedeny zásady účetnictví, které musí účetní jednotka dodržovat. Jsou uvedeny i zákony, vyhlášky, účetní standardy, které se váží k samotnému účetnictví. Hlavně je rozebrán zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, podle kterého se jednotlivé rezervy posuzují. Rezervy tvoří obchodní korporace, ale i banky a pojišťovny. V praktické části je na konkrétní obchodní korporaci provedena analýza dopadu tvorby rezerv na výši základu daně z příjmů a je srovnáno s případem, když by obchodní korporace žádné rezervy netvořila.
The Analysis of Accounting and Tax Reserves in a Business Corporation
Keywords: účetnictví; účetní jednotka; rezerva; základ daně; daň z příjmů; accounting; accounting unit; reserve; expense; tax base; income tax