Beletristický obraz první světové války v české a rakouské literatuře - Mikolášková, Monika (Jihočeská univerzita, 2007)
ANOTACE Předkládaná práce má zachytit beletristický obraz první světové války ve srovnání české a rakouské literární tvorby. U obou těchto koncepcí jsou předpokládány souvislosti na základě historicko-kulturních svazků i těsného geografického sousedství, které má komparatistické zkoumání reprezentativních textů, vztahujících se k určité klíčové etapě společných dějin, potvrdit nebo zpochybnit. V úvodu je nastíněna realita průběhu válečného konfliktu, jeho hlavních důsledků i konkrétní situace v českých zemích, jež slouží k dokreslení dobové atmosféry, a tím i snazšímu pochopení smyslu rozebíraných literárních děl. Následně je vytvořen přehled kmenových textů, které se staly pevnou součástí obecného povědomí v dané problematice, přičemž je zdůrazňováno hledisko společných tematických celků. Konečně byla vybrána a analyticky porovnána dvě klíčová díla obou národních literatur, při jejichž rozboru je kladen důraz jak na stěžejní téma - postoj k válce, tak i na hlavní motivické celky a celkový způsob vyprávění. Cílem práce není podat komplexní seznam děl s válečnou tematikou, ale porovnat literární pohled na válku v Rakousku a v českých zemích ze srovnatelných hledisek.
The Image of World War 1 in Czech and Austrian Literature
Keywords: první světová válka; česká literatura; rakouská literatura; válečná tematika; World War I; Czech literature; Austrian literature; works dealing with war