Onemocnění kopytní škáry - Macháčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Laminitida je jedním z významných komplexních onemocnění koní, vedoucí mnohdy k nezvratným změnám kopyta, které zásadně omezuje pracovní a sportovní využití koní, kondici, výkonnost a snižuje jejich hodnotu. Prevence a včasná léčba je podmínkou dalšího plnohodnotného využití koně. Bakalářská práce se zabývá anatomií a fyziologií kopyta, etiologií onemocnění kopytní škáry, dále pak vznikem, průběhem a léčbou schvácení kopyt se zaměřením na seznámení s možností alternativní léčby. Součástí práce je také vyhodnocení výskytu schvácení kopyt, způsobů léčby a prevence. Dotazníkové šetření proběhlo v 18 chovech s celkovým počtem 23 zaznamenaných případů schvácení kopyt s nejčastějším zastoupením koní ve věkové kategorií 11-15 let (34,8 %). Onemocnění se vyskytovalo především u koní využívaných k rekreačnímu ježdění (78,3 %), kteří měli z 60,9 % fyziologická kopyta. Onemocnění bylo u většiny koní (91,3 %) zachyceno v klinické fázi, nejčastěji po zaznamenaném kulhání (69,6 %). Hlavní příčinou schvácení kopyt se v našem dotazníkovém šetření ukázala být chyba ve výživě (82,6 %). Z hlediska plemenné příslušnosti bylo onemocnění pozorováno nejčastěji u poníků (73,9 %).
Disease of equine dermis
Keywords: koně; kopyta; onemocnění kopyt; laminitida; alternativní léčba; horses; hooves; hooves disease; laminitis; alternative treatment