Vybrané faktory ovlivňující masnou užitkovost šumavské ovce - Nováková, Iva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv vybraných faktorů na masnou užitkovost u plemene šumavská ovce. Tyto faktory představovalo pohlaví jehňat, změna krmné dávky ovcí a změna prostředí. Pro zpracování dat a provedení výzkumu byl vybrán chov šumavských ovcí na Michlově Huti. Tento chov byl nejprve představen, poté statisticky popsán v oblasti masné užitkovosti ovcí a v následující části diplomové práce byla provedena analýza jednotlivých vybraných faktorů. Ze zjištěných výsledků byly vyvozeny závěry a doporučení pro chovatelskou veřejnost. Důvodem pro výběr tohoto tématu bylo rostoucí množství chovů zaměřených na masnou užitkovost a faktory, které tuto užitkovost ovlivňují.
Chosen Factors Influencing Meat Performance of Sumava Sheep
Keywords: chov ovcí; šumavská ovce; masná užitkovost; hmotnostní přírůstek; faktory; sheep farming; sumava sheep; meat performance; mass increase; factors