Mezidruhové rozdíly v chování u vybraných zástupců z podčeledi Callitrichinae - Másílková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce je na základě literární rešerše zjistit, zda existují rozdíly v chování u druhů ze skupiny Callitrichinae, které žijí ve vícedruhových skupinách a to zejména v rámci obecných behaviorálních syndromů jako je např. aktivita, agrese, sociabilita atd. Behaviorální syndromy vysvětlují individuální rozdíly v chování mezi jedinci v rámci druhu i mezi jednotlivými druhy. V závislosti na ekologických podmínkách mají druhy větší či menší pravděpodobnost, že budou mít určitý behaviorální typ. Porovnání chování s druhy, které tyto asociace nevytváří, pak povede k objasnění zda právě určitá diferenciace do druhově specifických behaviorálních typů umožňuje tvorbu těchto vícedruhových skupin. Cílem práce je také metodická příprava na navazující magisterskou práci, a to identifikace druhů vhodných pro další studium mezidruhových rozdílů v chování, vypracování etogramu a návrh metodiky sběru dat.
Behavioral differences in selected species of Callitrichinae
Keywords: Callitrichinae; Saguinus; Callimico; vícedruhové skupiny; behaviorální syndromy; Callitrichinae; Saguinus; Callimico; mixed-species troops; behavioral syndromes