Historické úpravy pozemků v Jihočeském kraji - Vlasák, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce pojednává o prvotních úpravách pozemků a pozemkových reformách, které se udály na území dnešní České republiky. Podrobně je věnováno nejstarším úpravám pozemků v jižních Čechách. Práce se zabývá historickými úpravami pozemků za dob Rožmberků, kteří se zabývali rybníkářstvím. Rod Eggenbergů se věnoval úpravám krumlovského panství. Schwarzenbergové osidlovali nové pozemky a upravovali zemědělské pozemky. Buquoyové založili krajinný park Terezino Údolí. Po I. světové válce nastaly změny ve vlastnických právech k pozemkům. Po II. světové válce nastal zábor pozemků vlivem stavby železné opony. Po roce 1989 nastalo navrácení zabaveného majetku v předchozích letech a začaly se provádět pozemkové úpravy.
Historical treatment of land in Jihočeském kraji
Keywords: pozemková reforma; pozemkové úpravy; pozemková držba; Rožmberk; Eggenberg; Schwarzenberg; Buquoy; land reform; land consolidation; land tenure; Rosenberg; Eggenberg Schwarzenberg; Buquoy