Srovnání podmínek poskytování hypotečních úvěrů před a v průběhu hospodářské krize - Mikešová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé diplomové práce bylo srovnání podmínek poskytování hypotečních úvěrů před a v průběhu hospodářské krize.V teoretické části mé diplomové práce jsem vymezila základní pojmy související s hypotečními úvěry, jako jsou základní druhy hypotečních úvěrů, fixní úrokové období, úroková sazba. Také jsem se zabývala čerpáním, splácením, zajištěním hypotečních úvěrů a v neposlední řadě státní podporou hypoték. V praktické části práce jsem porovnávala podmínky poskytování hypotečních úvěrů v letech 2007 a 2011, tedy před a v době finanční krize u vybraných bank a také jsem srovnávala podmínky konkrétního hypotečního úvěru z roku 2006 s rokem 2012, který poskytla Hypoteční banka, a.s. Na modelovém příkladě konkrétní žádosti mladé rodiny o hypoteční úvěr jsem porovnávala aktuální nabídku pěti bank - České spořitelny, a.s., Komerční banky, a.s., Raiffeisenbank, a.s., Hypoteční banky, a.s. a Wüstenrot hypoteční banky, a.s.Zabývala jsem se hypotečním úvěrem na koupi a rekonstrukci nemovitosti s cílem vyhodnotit, jaké mají zájemci o hypoteční úvěr možnosti a jaká hypoteční banka jim nabídne nejvhodnější způsob financování vlastního bydlení.
Comparison condition of mortgage credits grants before and during the economic crisis
Keywords: Hypoteční úvěr; hypoteční zástavní list; úroková sazba; státní podpora; vývoj hypotečního trhu.; Mortgage credit; mortgage bonds; interest rate; state assistence; mortgage market trends.